Friday, March 27, 2009

End day...

Pengumuman!!!

Mulai dari hari ini, inilah adalah posting terakhir saya di sini. Anda boleh temui saya di blog baru saya di :

Dea Sara

Jumpa anda di sana!!!

Thursday, March 26, 2009

To All those Born in the 50's , 60's and early '70s...

First, we survived with mothers who had no maids.

They cooked /cleaned while taking care of us at the same time.

They took aspirin, candies floss,fizzy drinks, shaved ice with syrups and diabetes were rare.

Salt added to Pepsi or Coke was remedy for fever.

We had no childproof lids on medicine bottles, doors or cabinets and when we rode our bikes, we had no helmets.

As children, we would ride with our parents on bicycles/ motorcycles for 2 or 3.

Richer ones in cars with no seat belts or air bags.

Riding in the back of a private taxi was a special treat.

We drank water from the tap and NOT from a bottle.

We would spend hours on the fields under bright sunlight flying our kites, without worrying about the UV ray which never seem to affect us.

We would go into the jungle to catch spiders without worries of Aedes mosquitoes.

With mere 5 pebbles (stones) would be a endless game. With a ball (tennis ball best) we boys would ran like crazy for hours.

We catch guppy in drains / canals and when it rain we swim there.

We shared one soft drink with four friends, from one bottl and NO ONE actually worry about being unhygienic.

We ate salty, very sweet and oily food, candies,bread and real butter and drank very sweet soft sweet coffee/ tea, ice kacang, but we weren't overweight because WE WERE ALWAYS OUTSIDE PLAYING!!*


We would leave home in the morning and play all day, till streetlights came on.


No one was able to reach us all day. AND WE DONT HAVE HANDPHONE S TO BUG US. And we were O.K. AND WE ARE SAFE.


We would spend hours repairing our old bicycles and wooden scooters out of scraps and then ride down the hill, only to find out we forgot the brakes.

After running into the bushes a few times, we learned to solve the problem .

We did no t have Playstations, X-boxes, Nintendo's, multiple channels on cable TV, DVD movies, no surround sound, no phones, no personal computers, no Internet. WE HAD FRIENDS and we went outside and found them!


We fell out of trees, got cut, broke bones and teeth and we still continued the stunts.


We never had birthdays parties till we are 21.


We rode bikes or walked to a friend's house and just yelled for them!


The idea of a parent bailing us out if we broke the law was unheard of. They actually sided with the law!


Yet this generation has produced some of the best risk-takers, problem solvers and inventors ever!


The past 40 years have been an explosion of innovation and new ideas.

We had freedom, failure, success and responsibility, and we learned HOW TO DEAL WITH IT ALL! *


And YOU are one of them!

Wednesday, March 25, 2009

Use the left ear!

Tuesday, March 24, 2009

I need a friend...

Monday, March 23, 2009

"Bantal peluk ku..."



Dah 2 hari dah dia ke Wakaf Tapai Terengganu kerana berkursus...ntah kenapa kali ini aku rasa sunyi dgn ketiadaannya. Walaupun dia selalu ke luar daerah...namun kali ini aku terasa amat sunyi dan sepi. Arggghhhhhh....aku rindu "bantal peluk kuuuuuuuuu"...

Saturday, March 21, 2009

Friday, March 20, 2009

Ten tips to build English vocabulary

Feeling overwhelmed trying to memorize so many vocabulary words? It doesn't need to be a daunting task! Check out these top strategies and practical pointers that can help you build your word power!

Connect: It's easier to memorize words based on a common theme. Make your own connections between words and possibly organize them in a spider diagram.

Write: Practically using vocabulary can help it stick in your mind. Write sentences with new vocabulary words or compose a story using a group of words or expressions.

Draw: Expose the artist in you by drawing pictures related to the words you study. Your drawings can help trigger your memory in the future.

Act: Get your moves on by acting out words and expressions you learn. Or, imagine and act out a situation where you would need to use them.

Create: Design flashcards in English and study them in your spare time. Each week make new ones, but continue to review all of them.

Associate: Assign different colors to different words. This association will help you recall vocabulary later.

Listen: Think about other words which sound similar to the words you're learning, especially complex words. Associate the other words with this new word to help you remember the pronunciation.

Choose: Remember that topics that interest you will be easier to learn. Therefore, carefully select words that you will find useful or interesting. Even the process of making the choice is a memory aid!

Limit: Don't try to memorize the dictionary in a day! Limit yourself to 15 words per day, and you'll gain confidence instead of feeling overwhelmed.

Observe: Keep an eye out for the words you're studying when reading or listening to English

Thursday, March 19, 2009

Seksologi ~ Fahami fakta sebenar payudara

Apa yang dipandang lelaki pada tubuh wanita selain wajahnya? Sudah bahagian dada bukan! Begitu juga ketika melakukan hubungan seks, selain yang di bawah sana, suami biasanya akan memfokuskan rangsangan pada bahagian payudara isterinya. Sebab itulah payudara dikatakan sebagai aset kaum hawa. Kerana kepentingan ini maka wanita haruslah mengetahui dengan jelas informasi berkenaan bahagian tubuh ini. Jangan terpengaruh dengan fakta salah tentangnya yang selalu beredar dari mulut ke mulut mahupun internet tentangnya. MW kali ini menyenaraikan beberapa perkara penting tentang payudara yang wajib diketahui oleh wanita.

Ukuran berbeza
Payudara hadir dalam pelbagai bentuk dan ukuran. Tidak ada wanita yang bentuk dan ukuran payudaranya sama. Rata-rata berbeza ukuran payudara kiri dan kanan malah ada yang agak jauh bezanya. Walaupun ia merupakan perkara semula jadi namun anda tetap juga harus berwaspada. Perbezaan bentuk payudara juga boleh disebabkan oleh pertumbuhan tumor.

Boleh diperbesarkan
Ukuran payudara setiap wanita ditentukan oleh faktor genetik dan hormon estrogen. Ia mula membesar pada usia 10 tahun dan terus berkembang hingga usia 20 tahun. Pengambilan ubat-ubatan yang mengandungi hormone estrogen seperti pil perancang atau krim boleh membuatkan payudara membesar terutama sekiranya digunakan secara berterusan, jaringan payudara ini memang akan bertambah dengan cepat.

Akan tetapi payudara tidak mempunyai jaringan otot, bermakna anda tidak boleh menambah ukurannya dengan bersenam. Namun khabar baiknya, senaman atau olahraga mampu mempengaruhi pembesaran otot dada. Sekiranya otot dada berkembang, secara automatic payudara akan kelihatan lebih besar padahal ukurannya tidak berubah.

Coli berkawat bahaya
Ada yang mengatakan bahawa pemakaian coli berkawat akan meningkatkan risiko terkena kanser payudara. Kawat atau besi pada coli dikatakan akan menekan sistem limfatik pada payudara hingga membuatkan racun berkumpul dan meningkatkan risiko terkena kanser. Sebenarnya tiada hubungan antara bentuk, jenis atau ukuran coli dengan kanser payudara. Hanya pemakaian coli dengan ukuran yang salah akan mempengaruhi bentuk payudara dan keselesaan pemakainya selain memakai coli berkawat semasa tidur akan menyebabkan payudara sukar bernafas.

Besar lebih seksi
Ada wanita yang berasa iri hati pada teman yang mempunyai payudara besar dan montok. Tapi sebenarnya wanita yang berpayudara besar sering kali berasa tidak selesa dengan keadaan mereka. Ramai yang merasakan bahawa lelaki cuma tertarik pada dada mereka saja dan bukan aspek lain. Bayangkan setiap kali berbicara dengan teman lelaki, mereka asyik memandang ke arah situ saja. Selain itu ukuran payudara yang terlalu besar juga boleh menyebabkan sakit di bahagian belakang dan postur tubuh tidak lagi menarik. Jadi apa pun ukuran payudara yang ada terima saja dengan redha.

Silikon sebabkan kanser
Belum terbukti! Daya tolak reaksi jaringan tubuh terhadap silikon dikategorikan sangat rendah. Setakat ini ia tidak terbukti boleh menyebabkan kanser kecuali jika terjadi kebocoran pada lapisan yang membaluti silikon. Silikon hanya menyukarkan proses pemeriksaan payudara sendiri atau mamografi hingga perlu menambah sinar x untuk mendapat hasil yang lebih tepat.

Tetap tegang
Payudara boleh mengendur kerana kehamilan dan juga proses menyusui. Kekencangan payu dara juga mungkin berubah semasa menjelang haid. Akan tetapi factor utamanya adalah akibat pertambahan usia. Sekalipun anda belum berumah tangga anda akan semakin tua bukan! Jadi payudara tetap akan menjadi kurang elastis apa lagi kalau anda jenis yang malas bersenam. Anda boleh mengurangkan kesan tersebut dengan memakai coli yang tepat ukurannya dan bagus kualitinya bagi mendukung payudara.

~ Petikan dari Mingguan Wanita

Saturday, March 14, 2009

Ayat-Ayat Cinta

Desir pasir di padang tandus
Segersang pemikiran hati
Terkisah ku di antara cinta yang rumit

Bila keyakinanku datang
Kasih bukan sekadar cinta
Pengorbanan cinta yang agung
Ku pertaruhkan

Maafkan bila ku tak sempurna
Cinta ini tak mungkin ku cegah
Ayat-ayat cinta bercerita
Cintaku padamu
Bila bahagia mulai menyentuh
Seakan ku bisa hidup lebih lama
Namun harus ku tinggalkan cinta
Ketika ku bersujud

Bila keyakinanku datang
Kasih bukan sekedar cinta
Pengorbanan cinta yang agung
Ku pertaruhkan
Ketika ku bersujud

Saturday, January 24, 2009

Puisi rinduku...

Mengingat bayangmu yang jauh
Pada waktu yang kian sempit
Dadaku nyaris terbelah
Perih melolong sengit
Rinduku membuncah
Merobek langit

Kutitip puisi rindu
Pada nyanyi angin sendu
Agar hati tak kian pilu
Berharap kau pun rindu

Pada saat kau tertikam rindu
Pejamkanlah matamu
Rasakan detak jantungmu
Karena setiap detaknya adalah rasaku padamu

Dan
Dengan memejamkan matamu
Luahkanlah rindumu
Aku senantiasa ada...menyambut rindumu

Monday, January 19, 2009

19 January 2009

7.45 am ~ Aku paling awal tiba di opis...terus start PC sambil membelek kerja2 yg masih belum kusiapkan. Aku mulakan kerja seawal pg tu dgn mood yg tak menentu. Bosan!

8.30 am ~ Loceng berbunyi menandakan waktu kerja dah bermula. Tgk plak muka boss yg masam mencuka. Maybe...dia still marah hal minggu lepas. Aku terus ngan kerja yg masih belum kusiapkan. Sepatutnya...hari ni dateline aku utk antar report for employee appraisal but still cannot finish coz byk maklumat yg aku belum dapat.

10.00 am ~ Sedar tak sedar...loceng for tea break berbunyi. Baru aku terperasan dah pukul 10 pg. Perut tetiba rasa lapar. Bancuh secawan Milo dan smp ke tghari pun tak habis minum...tak sempat pun nak minum.

11.40 am ~ Perut rasa lapar sesangat dan mula terasa macam tak sedap badan. Telepon makcik kantin minta dia masak maggi. itu pun aku tak habis makan.

14.00 pm ~ Aku mula rasa tak selesa. Rasa diggy.

16.00 pm ~ Aku telan panadol 2 biji. Masih rasa tak selesa. Kerja melambak lg.

17.45 pm ~ Aku ingat nak stay to finish all my report tp tak selesa ngan keadaan diri. Pack barang and terus balik.

Friday, January 16, 2009

Madah Cinta Fantasi

Wahai sayang ku….!
Jikalau disatu hari nanti….
Engkau sedang merasa sedih dan berdukacita
Serulah aku!
Pasti aku akan segera datang disisi mu
Walaupun aku tidak dapat mengembirakan mu ketika itu
Yang pastinya…
Aku akan turut serta berduka menangis bersama2 mu!
Wahai sayang ku….!
Jikalau disatu hari nanti
Engkau ingin lari berpindah ke tempat lain
Serulah aku!
Kerana aku tidak akan menghalang niat mu
Cuma aku….
Ingin juga lari berpindah ke tempat lain bersama2 mu!
Wahai sayang ku….!
Jikalau disatu hari nanti
Engkau lihat lidah ku sudah menjadi bisu dan kelu
Segeralah datang kepada ku
Kerana ketika itu….
Aku sedang didalam kerinduan
Dan sedang tersangat dahaga
Memerlukan diri mu dan kehadiran mu…!

Monday, January 05, 2009

Selamat tinggal 2008...selamat datang 2009

2008...sudah sampai ke penghujungnya. Namun, aku masih termanggu-manggu memikirkan segala macam perkara yang masih belum ku selesaikan. Bermacam-macam persoalan yang bermain di fikiran. Sesak! Rimas! Apakah aku mampu?

Kedatangan 2009 semakin menyesakkan aku. Sesak dengan pelbagai perkara. Aku semakin rimas. Rimas dengan segala-gala. Tak mampu ku luahkan dgn kata-kata. Tak mungkin org memahami dan mengerti. Hanya aku!

Saturday, January 03, 2009

kalau yang berkedip itu bukan lagi bintang,
dan yang bersinar dan menyinari itu bukan lagi matahari,
maka cinta dan kasih sayang itu...
bukan lagi milik insan...
bukan lagi milik kita...
sepertimana pancaran mentari dan kerdipan bintang...
yang bukan lagi milik bumi.